Vanaf komende herfst werkt onze groendienst met een nieuw verdeelsysteem voor de bladkorven. Terwijl in het verleden de bladkorven werden geplaatst op vraag van de bewoners, werken ze vanaf nu met objectieve criteria. Op www.gemeentemol.bevind je een gedetailleerd plan met de geselecteerde straten en locaties voor de in totaal 338 bladkorven. Wie niet akkoord gaat, kan nog tot vrijdag 27 juni een gemotiveerd bezwaar indienen via een e-formulier op www.gemeentemol.be.

Het systeem van de bladkorven helpt het gemeentebestuur om de bladeren van laanbomen langs gemeentelijke wegen eenvoudig te verzamelen en te verwijderen. Bewoners verzamelen de bladeren in de korf, het gemeentebestuur zuigt de korven eenmaal per week leeg.

Het principe lijkt eenvoudig, maar in de praktijk liep het niet altijd even vlot. Zo verdwenen er jaar na jaar bladkorven. Verder beschikt onze groendienst over te weinig personeelscapaciteit en gespecialiseerde machines om alle bladkorven op weekbasis leeg te maken. Daarnaast gebruikten inwoners de korven ook om groenafval uit de eigen tuin te laten afvoeren. Sommige inwoners beschouwen een bladkorf bovendien als een persoonlijk gegeven en verplaatsen bijvoorbeeld een bladkorf die bij de buren stond naar de eigen voortuin. 

Het voorstel voor 2014

Met de invoering van het betalend GFT-afval verwacht het gemeentebestuur een stijgende vraag naar bladkorven. Het is evenwel onmogelijk om naast elke gemeentelijke laanboom een bladkorf te plaatsen, waardoor er op objectieve basis een voorstel werd uitgewerkt. Dit omvat het volgende:

ü  We beschikken over 338 bladkorven. Deze willen we op een objectieve manier verdelen.

ü  De bladkorven worden op de voorziene locaties geplaatst op 15 oktober en verwijderd in de loop van december.

ü  De groendienst selecteerde in de verschillende gehuchten in totaal 45 woonstraten met grote laanbomen en veel bladerafval. Straten met kleinere en halfgrote laanbomen of een plaats met één geïsoleerde boom komen niet langer in aanmerking. Ook langs gewestwegen plaatsen we geen bladkorven.  

ü  Alleen ter hoogte van de bewoning komen er in de geselecteerde straten nog bladkorven. 

ü  We streven in de geselecteerde straten naar een tussenafstand van 50 meter tussen de bladkorven, waardoor je maximum 25 meter moet lopen. De bladkorven komen afwisselend aan elke zijde van de straat. De bladkorven zijn niet gebonden aan een huisnummer, maar worden objectief over de lengte van de straat geplaatst.

ü  Een externe aannemer maakt eenmaal per week alle bladkorven leeg. Deze investering garandeert de vaste wekelijkse ledigingsfrequentie.

ü  Wanneer er ander groenafval in een bladkorf wordt gedeponeerd dan de bladeren van de laanbomen, dan wordt deze bladkorf meteen verwijderd. Ook bij niet-gebruik van een bladkorf wordt deze in de loop van de herfstperiode weggehaald.

Wat in de straten met kleine en halfgrote laanbomen?

Deze straten krijgen – door de beperkte bladerval - géén bladkorven. Wel krijgen nog een vijftal geselecteerde straten aan het einde van de herfstperiode een grondige reinigingsbeurt om de bladeren voor de rooilijn van de woningen op te ruimen.

Niet akkoord met het voorstel?

Elke inwoner krijgt tot vrijdag 27 juni 2014 de kans om het voorstel van de groendienst te bekijken. Je vindt het plan op www.gemeentemol.be of je komt langs op de groendienst. Wie niet akkoord gaat, kan een bezwaarschrift indienen.

Alle opmerkingen worden verzameld en beoordeeld. Mogelijk leidt dit nog tot beperkte bijsturingen voor deze herfstperiode. In elk geval zal het aantal bladkorven niet stijgen. Bovendien beoordelen we elke opmerking voor een volledige straat. Ofwel staan er bladkorven in een volledige woonstraat met bewoning ofwel nergens.

Opmerkingen die binnenkomen in de herfstperiode zelf, zullen worden bekeken voor het ‘bladkorvenplan’ van 2015.